2002, χειρότερο έτος της τελευταίας εξαετίας για τη γαλλική οικονομία

2002, χειρότερο έτος της τελευταίας εξαετίας για τη γαλλική οικονομία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους αργότερους ρυθμούς από το 1996 αναπτύχθηκε το 2002 η οικονομία της Γαλλίας, πετυχαίνοντας ετήσιο ποσοστό μόλις 1,2% μετά ένα δυσμενέστατο τέταρτο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου οι ρυθμοί ανάπτυξης ανήλθαν μόλις στο 0,2%. Με τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, μετά τη γερμανική, βρίσκεται επίσης σε δεινή κατάσταση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί από στασιμότητα, στην περίπτωση που ο αναμενόμενος πλέον πόλεμος στο Ιράκ ωθήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, πλήττοντας σφοδρότερα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Οπως αναφέρει ο οικονομολόγος της ABAmro, Φιλίπ Τσιτί, «και φέτος η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από την εγχώρια κατανάλωση. Ανησυχώ όμως, διότι οι δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχωρούν και αυτό σημαίνει πως θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους δείκτες της κατανάλωσης…».

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας θα ανέλθουν φέτος στο 1,5%, μετά την κατάρρευση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. H πτώση του αποδίδεται τόσο στην ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ όσο και στις αθρόες απολύσεις, οι οποίες εύγλωττα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εθνικής οικονομίας τους. Μία σημαντική επίσης μείωση των εξαγωγών της Γαλλίας στη διάρκεια του 2002 αποτελεί απόδειξη ότι το ισχυρότερο ευρώ μπορεί να πλήξει περαιτέρω τις εξαγωγές φέτος. Ακόμη, οι προοπτικές για το 2003 υποβαθμίζονται, μετά τη διαπίστωση ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν πέρυσι κατά 1,9%, καθώς οι επικεφαλής τους αναβάλλουν, λόγω του κλίματος της αβεβαιότητας, τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία σημείωσε τον Δεκέμβριο μηνιαία πτώση της τάξεως του 1,7%, τη μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας. Οπως παραδέχθηκε άλλωστε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσίς Μερ, η οικονομία της δεν αναμένεται πλέον να επιτύχει φέτος τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2,5%, που αναφέρονταν επισήμως. Ετσι, αναμένεται σύντομα η αναθεώρηση του στοιχείου αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή