2008: Αυτός ο κόσμος, ο… «τρελός», ο μέγας

2008: Αυτός ο κόσμος, ο… «τρελός», ο μέγας

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2008 πνέει τα λοίσθια με τις δυσάρεστες ειδήσεις σχεδόν να μονοπωλούν τις καθιερωμένες ανασκοπήσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η χρονιά που φεύγει δεν «διανθίστηκε» από αστεία περιστατικά, παράξενες δηλώσεις, «διεθνείς» γκάφες και επιστημονικά παράδοξα.

Κάποιες ειδήσεις μας έκαναν να ξεκαρδιστούμε στα γέλια, άλλες να χαμογελάσουμε ειρωνικά και άλλες να εκφράσουμε απλώς απορία ή αποτροπιασμό ή να κουνήσουμε το κεφάλι, αναλογιζόμενοι: «καλά, πού πάει αυτός ο κόσμος;». Από μία άποψη το 2008 ήταν χρονιά που κατά κάποιο τρόπο αμφισβητήσαμε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα.

Οπως για παράδειγμα ότι η μητρότητα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του γυναικείου φύλου. Κι όμως, ο χρόνος που πέρασε είδε αυτή την «αλήθεια» να ανατρέπεται και έναν άνδρα να γίνεται… μαμά.

– Ο Τόμας Μπίτι, ένας τρανσέξουαλ που γεννήθηκε γυναίκα προκάλεσε με την εγκυμοσύνη του, σοκ αλλά και χαμόγελα σε όλον τον κόσμο. Ο ίδιος, ο οποίος σήμερα διαθέτει την εμφάνιση ενός ελκυστικού αρσενικού με τα γένια και τα μουστάκια του, είχε διατηρήσει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Αφού λοιπόν παντρεύτηκε και η σύζυγός του δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει, έλαβε τη μεγάλη αποφαση… να γίνει μητέρα. Συνέλαβε με τεχνητή γονιμοποίηση και τον Ιούνιο έφερε στον κόσμο την κόρη του, τη μικρή Σούζαν Ζουλιέτ. Ο κ. Μπίτι, που τώρα συγγράφει βιβλίο για την εμπειρία του, είναι και πάλι έγκυος και η μικρή Σούζαν θα αποκτήσει αδελφάκι σε λίγο καιρό.

– Αν, όμως, οι άνδρες μπορούν να «υποκλέψουν» τη χαρά της μητρότητας από τις γυναίκες, είναι βέβαιο ότι και οι γυναίκες κάποιο όπλο θα εχουν για να απαντήσουν. Και αυτό ακριβώς έγινε το 2008, καθώς, για δεύτερη φορά στα επιστημονικά χρονικά, καταγράφηκε με πλήρεις λεπτομέρειες μία παρθενογένεση. Οπως λένε ο ερευνητές που εργάζονται στο Ενυδρείο της Βιρτζίνια Μπιτς, στη Βιρτζίνια, ένας καρχαρίας γέννησε χωρίς προηγουμένως να έχει γονιμοποιηθεί από αρσενικό. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που καταγράφεται ασεξουαλική αναπαραγωγή.

– Το 2008, εκτός όλων των άλλων, ήταν η χρονιά που κάποιοι, βλέποντας μάλλον με φιλοσοφική ματιά τα δρώμενα ανά τον κόσμο, είπαν πως θα αλλάξουν ζωή και το έκαναν… κυριολεκτικώς. Ανάμεσα στις πιο παράδοξες ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε ήταν η ιντερνετική δημοπράτηση της «παλαιάς ζωής» του Ιαν Ασερ. Η γυναίκα του, βλέπετε, τον παράτησε και ένιωσε ότι έπρεπε να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να κάνει νέο ξεκίνημα. Ετσι επέλεξε να δημοπρατήσει όλοκληρη τη ζωή του στην ιστοσελίδα Ebay. Τι περιελάμβανε το… συμφέρον πακέτο; Σπίτι, αυτοκίνητο, έπιπλα, ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και γνωριμία με όλους τους γνωστούς του και μία περιοδο δοκιμής στην εργασία που κατείχε. Ο κ. Ασερ μπορεί να πώλησε το παρελθόν του εισπράττοντας 380.000 δολάρια, αλλά όπως ο ίδιος δήλωσε δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος αφού ήλπιζε ότι η ζωή του άξιζε κάτι περισσότερο. Βέβαια, το ποσό που εισέπραξε του φτάνει για να χρηματοδοτήσει την επόμενη «τρέλα» του: να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να υλοποιήσει εκατό από τους στόχους ζωής που τώρα έχει θέσει, εντός εκατό ημερών. Για γέλια; Ισως ναι, αλλά δεν αποκλείεται και πολλοί άλλοι να θέλουν να σβήσουν την περασμένη τους ζωή με τον ίδιο τρόπο.

Ο κ. Ασερ μπορεί να θέλησε να αλλάξει ζωή με τη βοήθεια που μας παρέχει το Ιντερνετ, αλλά κάποιοι άλλοι είδαν τον εικονικό κόσμο του Διαδικτύου να εισβάλει στην πραγματική τους ζωή και να την καταστρέφει.

– Το 2008, είχαμε το πρώτο διαζύγιο εξαιτίας απιστίας στον κυβερνοχώρο. Η Βρετανίδα Αννι Τέιλορ είδε τη συζυγική της ευτυχία να καταρρέει όταν συνέλαβε τον σύζυγό της να την απατά με μία ιερόδουλο και φυσικά έκανε ό,τι θα έκανε και οποιαδήποτε άλλη γυναίκα στη θέση της: κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Η περίπτωση είναι όμως πιο πολύπλοκη, καθώς ο εν λόγω σύζυγος δεν έβγαινε από το σπίτι ποτέ. Οι εξωσυζυγικές του περιπέτειες περιορίζονταν αποκλειστικά στον διαδικτυακό τόπο Second Life και η «πόρνη-ερωμένη» του ήταν μία Αμερικανίδα παίκτρια, μια διαζευγμένη γυναίκα με παιδιά που φυσικά δεν είχε καμία σχέση με το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, παρά μόνο ότι το είχε επιλέξει για τον εικονικό της εαυτό στην Second Life. Συμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πρώην σύζυγοι αναζητούν σήμερα τον καλό της καρδιάς τους στις ολισθηρές ατραπούς του Διαδικτύου προφανώς αδυνατώντας να μάθουν το μάθημά τους.

– Πάνω απ’ όλα, το 2008 ήταν το έτος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και φυσικά τα παράδοξα και τα αστεία της προεκλογικής εκστρατείας έκλεψαν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης. Πηγή των περισσοτέρων η υποψήφια αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ρεπουμπλικανών, η Σάρα Πέιλιν. Οταν μίλησε για τη σχέση της Αλάσκας με τη Ρωσία, δεν προκάλεσε χαμόγελα συγκατάβασης αλλά ηχηρά γέλια ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στο πώς ο «πρόεδρος Πούτιν ανασηκώνει το κεφάλι του και εισβάλλει στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Αυτά τα… ασυνάρτητα δήλωσε η υποψήφια αντιπρόεδρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να ανασκευάσει πρηγούμενη δήλωση της, σύμφωνα με την οποία η εγγύτητα της Αλάσκας στη Ρωσία απεδείκνυε ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος να διαχειριστεί τα διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

– Ενώ η κυρία Πέιλιν δεν ικανοποίησε καθόλου τους Αμερικανικούς ψηφοφόρους, υπήρξε «θείο δώρο» για την σωσία της, Τίνα Φέι. Μάλιστα, την πρώτη φορά που εμφανίστηκε η κυρία Φέι ως Σάρα Πέιλιν στην εκπομπή Late Night Show, τα μηχανάκια τηλεθέασης έπιασαν κόκκινο, με τη θεαματικότητα να σπάει τα ρεκόρ ολόκληρης της δεκαετίας.

– Μία ακόμα ευκαιρία για… πολύ γέλιο στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας υπήρξαν διάφορα περιστατικά, κατά τα οποία πολιτικοί μιλούσαν χωρίς να αντιληφθεί ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά. «Θύμα» της τεχνολογικής συνωμοσίας έπεσε και ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον όταν πριν από συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Fox ακούστηκε να λεει: «Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα, εεε, μιλάει υποτιμητικά για τους έγχρωμους… μου έρχεται να του κόψω τα….». Το αγενές σχόλιο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ομιλία κατά την οποία ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Ομπάμα είχε αναφερθεί στην αναγκη των μαύρων Αμερικανών να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την ανατροφή των παιδιών τους, προφανώς έφερε τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Την επόμενη ημέρα, ο αιδεσιμώτατος ζήτησε συγγνώμη από το τηλεοπτικό κοινό, ανακάλεσε αμέτρητες φορες και προσπαθούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Οσες συγγνώμες και αν ζήτησε ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Τζάκσον κατέστησε σαφή τη γνώμη του για τον Μπαράκ Ομπάμα. Ακόμη και οι λυγμοί του στην επινίκια ομιλία του Ομπάμα στο Σικάγο δεν κατάφεραν να τον εξιλεώσουν στα μάτια του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή