Επαφές στην Ουάσιγκτον από Δημ. Αβραμόπουλο

Επαφές στην Ουάσιγκτον από Δημ. Αβραμόπουλο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη υπουργού Αμυνας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει αύριο στις ΗΠΑ και την Τρίτη θα συναντηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις για τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Αβραμόπουλος θα βρεθούν οι προκλήσεις ασφαλείας που ανακύπτουν, με επίκεντρο την κρίση στη Συρία και τις σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν. Επιπλέον, η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και αφορά και τον στρατιωτικό τομέα. Δεδομένου του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για ζητήματα ενέργειας, οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, και οι προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας πρόκειται επίσης να συζητηθούν.

Στα διμερή, το θέμα των εξοπλισμών βρίσκεται πάντοτε ψηλά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, ωστόσο, συζήτηση περί νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν μπορεί να γίνει. Θα συζητηθεί, όμως, η πρόταση για παραχώρηση των 400 αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Αγκάθι» στην ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το κόστος μεταφοράς τους, το οποίο υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ενημερώσει για την προσπάθεια που γίνεται να επωμισθούν το κόστος μεταφοράς Ελληνες εφοπλιστές, ενώ θα διερευνήσει εάν υπάρχει δυνατότητα αμερικανικής βοήθειας σε αυτό.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα διερευνήσει, επίσης, εάν υπάρχει ενδιαφέρον για πώληση στις ΗΠΑ της τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακά σχεδιασμένης στολής του ελληνικού στρατού, η οποία σχεδιάσθηκε και παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων της ομογένειας και θα παρευρεθεί σε μνημόσυνο για τους πεσόντες του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα, που θα τελεστεί στη Νέα Υόρκη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή