Το τέλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Το τέλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1958 ιδρύθηκε το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και την ενεργό συμμετοχή τριών σημαντικών Ελλήνων επιστημόνων: του νομικού και οικονομολόγου Γιάγκου Πεσμαζόγλου, του φιλολόγου Κ. Θ. Δημαρά και του χημικού Λεωνίδα Ζέρβα. Στο ΕΙΕ υπάγονται έξι ερευνητικά ινστιτούτα (τρία των θετικών επιστημών και τρία των θεωρητικών – ανθρωπιστικών), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Αυτά ισχύουν ώς σήμερα. Το αύριο του ΕΙΕ είναι άδηλο, διότι, εφόσον εφαρμοσθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση της έρευνας, το μέλλον του παλαιότερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδος είναι άδηλο…

Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο υπάγεται η έρευνα, είναι να συγχωνεύσει τα τρία ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των θετικών επιστημών (Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας) με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Το εγχείρημα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Για να στεφθεί με επιτυχία και να αποβεί προς όφελος της επιστημονικής έρευνας, προϋποτίθεται η ανάλογη χρηματοδότηση, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Τίποτε από αυτά δεν υφίσταται σήμερα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της διάλυσης των υπαρχουσών υποδομών στον τομέα της έρευνας.

Οι ανησυχίες των ερευνητών είναι εύλογες και δεν αφορούν μόνον εκείνους του ΕΙΕ. Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει με ανακοίνωσή τους και οι ερευνητές του ΕΚΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Επιτείνονται μάλιστα οι ανησυχίες αυτές, εξαιτίας και της μεθόδευσης των αλλαγών από πλευράς του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερομένους· ο δε υπουργός, αφού για αρκετό καιρό αγνόησε το αίτημα των ερευνητών του ΕΙΕ να συναντηθούν μαζί του, ενέδωσε στις πιέσεις και υποσχέθηκε συνάντηση, μόνον αφότου εκείνοι απείλησαν να διαδηλώσουν έξω από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης την ημέρα των εγκαινίων.

Πριν από δεκαπέντε μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση για τα πενηντάχρονα του ΕΙΕ. Στην ομιλία του τότε, ο Κώστας Καραμανλής εξήρε τη συμβολή του Ιδρύματος στην προώθηση της έρευνας, αναγνωρίζοντας συγχρόνως την εθνική σημασία της επένδυσης στην έρευνα και ότι η Ελλάδα υπολείπεται των Ευρωπαίων εταίρων της στη χρηματοδότηση της έρευνας. «Αυτό που οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε», είχε πει, «είναι πως δεν επαρκεί πλέον η στομφώδης επίκληση των ιδανικών. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπηρετούμε στην πράξη»· και κατέληξε ως εξής: «Εύχομαι στο ΕΙΕ αυτά τα πρώτα πενήντα χρόνια να είναι απλώς ένα προοίμιο μιας ακόμη πιο παραγωγικής, ακόμη πιο ένδοξης πορείας προς την πορεία της γνώσης. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία, καλή δουλειά σε όλους. Συνεχίστε να μας κάνετε υπερήφανους». Ομολογουμένως, ο πρωθυπουργός μας έχει περίεργη αντίληψη του χιούμορ!..

Σεξ και Αριστερά

Στη συζήτηση σχετικά με την Αριστερά στη δεκαετία του 1940 και τη συμβολή της στη σεξουαλική απελευθέρωση, ο ιατρός κ. Β. Βάος από το Π. Φάληρο προσθέτει τα εξής:

«Καλή η λήθη, καλές και οι προθέσεις του αναγνώστου σας κ. Δ. Κυριαζή να εξιδανικεύσει τον ΕΛΑΣ. Οι λίγοι όμως, όσοι βρίσκονται ακόμη στη ζωή από το στρατόπεδο του Εθνικού Στρατού, θυμούνται στο Μπέλες και το Βίτσι τις «συναγωνίστριες»» με τα χωνιά (τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικές ντουντούκες), που καλούσαν τους στρατιώτες στις τάξεις του ΔΣΕ, κραυγάζοντας: «Ελάτε ρε, να χορτάσετε σεξ». Σημειωτέον ότι ο όρος «σεξ» ήταν τότε ανύπαρκτος. Αν τον αντικαταστήσετε με ό,τι χυδαιότερο μπορείτε να σκεφθείτε, έχετε την αυθεντική μορφή της πρόσκλησης».

Είναι πράγματι ακριβής η μαρτυρία του κ. Βάου. Τον τελευταίο χρόνο του Εμφυλίου, όταν είχε γίνει πλέον αντιληπτό ότι για την πλευρά των ανταρτών ο πόλεμος ήταν χαμένος, επικράτησε στις τάξεις του λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «χαλάρωση των ηθών». Το αναφέρουν οι μαρτυρίες των επιζώντων, πρόκειται όμως και για μια ανθρώπινη, απολύτως κατανοητή αντίδραση ενώπιον της απελπισίας του επικείμενου τέλους. Οταν προαισθάνεσαι ότι το ποτήρι της ζωής τελειώνει, απολαμβάνεις και το κατακάθι…

Υπέρ ιερού σκοπού

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές καθιερώθηκε ενιαίος μισθός για όλους τους ευρωβουλευτές. Εφεξής, κάθε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμείβεται με 7.665,31 ευρώ. Από αυτά εισπράττει τα 5.963,33, αφού έχουν αφαιρεθεί οι φόροι. Επιπροσθέτως, διατίθενται και 17.540 ευρώ μηνιαίως για τον καθένα, προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα για τη μίσθωση γραμματέως και συνεργατών. Αυτές οι δαπάνες, όμως, από φέτος θα ελέγχονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα, ώστε να μην επαναληφθούν τα σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος, όπου ευρωβουλευτές διόριζαν σε θέσεις συνεργατών τους συγγενείς τους, με σκοπό να ενθυλακώνουν οι ίδιοι τις υποτιθέμενες δαπάνες.

Τα παραπάνω είναι απαραίτητα προκειμένου να γίνει κατανοητή η ελαφρά αναστάτωση στις τάξεις των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή είναι η απόφαση του προέδρου Γ. Παπανδρέου, με την οποία ορίζεται ότι ο κάθε ευρωβουλευτής του κόμματος, εκτός από τα 1.000 ευρώ που καταβάλλει υπέρ του κόμματος, οφείλει πλέον να καταβάλλει και άλλα 3.000 «για τα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ». (Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η αναστάτωσή τους είναι ανεπαίσθητη, καθώς για τους περισσότερους προέχει η προσφορά των υπηρεσιών τους στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής ενοποίησης…)

Ενα λογικό ποσό…

Θεωρείται κοινός τόπος ότι η δικαιοσύνη είναι κάτι τόσο σπουδαίο, ώστε καμία τιμή να μην θεωρείται υπερβολική προκειμένου να αποδοθεί. Παρ’ όλα αυτά, το Δικαστικό Συμβούλιο μείωσε την εγγύηση που πρέπει να καταβάλουν οι δύο μικρότερες θυγατέρες του φυγόδικου για την υπόθεση της Siemens Χρ. Καραβέλα, από το ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως είχε ορισθεί αρχικά, στις τριακόσιες χιλιάδες. Ως γνωστόν, τριακόσια χιλιάρικα τα βρίσκει ο καθένας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή