2005 – 2006, το «μεγάλο στοίχημα»

2005 – 2006, το «μεγάλο στοίχημα»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O δρόμος τα επόμενα δύο χρόνια είναι δύσκολος, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος αυτής της διετίας όλα θα είναι καλύτερα». Στην ειλικρινή αυτή φράση συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα που θέλησε χθες να στείλει ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές ότι για το διάστημα αυτό οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν κατανόηση στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και υπογραμμίζοντας ότι εντός του 2005 θα πραγματοποιηθούν τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, που απαιτούν οι σημερινές δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. K. Καραμανλής δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποίησε πολλές φορές το πρώτο ενικό πρόσωπο, κρίνοντας σκόπιμο να εγγυηθεί και προσωπικώς την υλοποίηση των δεσμεύσεών του. «Ξέρω», είπε, «πόσο δίκαια είναι πολλά από τα αιτήματα των πολιτών και ιδίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος Ελληνας αν η οικονομία άντεχε για περισσότερα. Δική μου ευθύνη όμως είναι να δουλέψω σκληρά και να αντιμετωπίσω τα σωρευμένα προβλήματα, προκειμένου η ζωή όλων να είναι καλύτερη αύριο. Και το αύριο αυτό δεν αργεί».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας -«δεν σας έκρυψα την αλήθεια και δεν θα το κάνω ποτέ», τόνισε-, περιέγραψε με μελανά και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, παραδεχόμενος ότι είναι χειρότερη από αυτό που ανέμενε η Νέα Δημοκρατία. «Είμαστε η αυτοκρατορία προβλημάτων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη γενναίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα προωθήσει η κυβέρνησή του. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δραστική μείωση του δημόσιου ελλείμματος και στην περικοπή της σπατάλης.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, στην απελευθέρωση του Δημοσίου από την υποχρέωση διατήρησης του 51% σε ορισμένες ΔΕΚΟ και στην άμεση προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας. Σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται στην τελική της φάση και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση η πιο συγκροτημένη και αποφασιστική προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και η προώθηση σε συνεργασία με τους Γερμανούς εταίρους της εισαγωγής των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ΔΕΚΟ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα από διάλογο και απέρριψε τις «απότομες αλλαγές και τους αιφνιδιασμούς», ενώ μίλησε για μία μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα πρέπει να προωθηθούν μέτρα εξυγίανσης. Επέμεινε στη λογική της ήπιας προσαρμογής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ούτε ατολμία ούτε αδράνεια, αλλά και εξηγώντας ότι ο χαρακτηρισμός «ήπια» σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν «θεραπείες σοκ» και η λέξη «προσαρμογή» ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή