Το σχέδιο «Αθηνά» και οι αντιδράσεις

Το σχέδιο «Αθηνά» και οι αντιδράσεις

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη ημέρα της παρουσίασης του σχεδίου «Αθηνά» για τις καταργήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ βρίσκει την ακαδημαϊκή κοινότητα σε εγρήγορση και την πολιτική σκηνή σε αναβρασμό. Ηδη, έχουν καταγραφεί οι πρώτες αντιδράσεις από βουλευτές περιοχών, οι οποίες «χάνουν» κάποιο τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, ενώ πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη του υπ. Παιδείας δέχθηκαν σωρεία τηλεφωνημάτων από βουλευτές για την τύχη των τμημάτων των περιοχών τους. Από την άλλη, σαφείς αποστάσεις από το σχέδιο παίρνουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γι’ αυτό θα γίνει ο διάλογος των επόμενων έξι εβδομάδων», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο «Αθηνά», από τα 480 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που λειτουργούν σήμερα, θα μείνουν 386. Επίσης, θα διαγραφούν από τον χάρτη τρία πανεπιστήμια (από τα 24 σε 21) και τέσσερα ΤΕΙ (από τα 16 σε 12). Ο σχεδιασμός υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει περίπου 30.000 φοιτητές, εκ των οποίων ενεργοί είναι οι 15.000 – 20.000, οι οποίοι και θα πρέπει να αλλάξουν πόλη. Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση πόρων περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο εξορθολογισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρίνεται απαραίτητος τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, όμως και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ζητούν χρόνο όχι μόνο για συζήτηση επί των επιμέρους καταργήσεων, αλλά ευρύτερα επί της στρατηγικής την οποία πρέπει να υπηρετήσει το σχέδιο αναδιάταξης της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκανε λόγο για «ανάγκη να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός ώστε η αναδιάρθρωση να συνδεθεί με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας», ζητώντας επίσης «την εκπόνηση ενός σχεδίου μετάβασης, ώστε οι αλλαγές να προχωρήσουν χωρίς εκπαιδευτικές εκπτώσεις και με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος». Βέβαια, το υπ. Παιδείας είπε ότι θα υπάρξει πρόνοια επιδότησης των εξόδων. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι θα χορηγηθεί, με οικονομικά κριτήρια, επίδομα 150 – 200 ευρώ σε φοιτητές που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη. Από τη δική της πλευρά, η ΔΗΜΑΡ θα παρουσιάσει στα μέσα της εβδομάδας την πρότασή της, η οποία θα κινείται με άξονα τη συνένωση των δυνάμεων των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων σε κοινοπραξίες. «Δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου για να μη θιγούν κατεστημένα συμφέροντα», είπε η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Μαρία Ρεπούση.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών που χάνουν κάποιο τμήμα, και άρα θα χάσουν τη συνεισφορά (για στέγαση, διατροφή, μετακινήσεις, διασκέδαση) στην τοπική οικονομία των φοιτητών-μεταναστών. Συνολικά 11 πόλεις μένουν χωρίς ούτε ένα. Πρόκειται για τις Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά και Νάουσα. Επίσης, υπάρχουν πολλές που χάνουν πάνω από ένα τμήμα (π.χ. Καβάλα, Κομοτηνή). Για «νέα θεομηνία στην Ηλεία», μίλησε ο βουλευτής Ν.Δ. του νομού Γεώργιος Κοντογιάννης, καθώς η Ηλεία μένει με μόνο ένα τμήμα, στον Πύργο (από δύο τμήματα στον Πύργο και δύο στην Αμαλιάδα).

Στην όχθη των ΑΕΙ, η διευρυμένη επιτροπή της Συνόδου Πρυτάνεων θα συνεδριάσει αύριο για την πρώτη αποτίμηση του σχεδίου και θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση όλων των πρυτάνεων. «Χρειάζεται ο εξορθολογισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», σχολίασε στην «Κ» ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Παντείου, Γρηγόρης Τσάλτας. Αντίθετα, στα ΤΕΙ –όπου έπεσε το μεγάλο «μαχαίρι»– υπήρξε η πρώτη παραίτηση, από τη διοικούσα επιτροπή Ιονίων Νήσων, στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας (στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου), «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ευθιξίας για την απόσταση μεταξύ των προτάσεων της διοικούσας και αυτών που εξαγγέλθηκαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία της με την ουσία των προτάσεων αυτών». «Οι αλλαγές είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το υπουργείο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ιδρυμάτων», σχολίασε, από την πλευρά του, στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, Αθανάσιος Μητρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή