4 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος

4 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παύση πληρωμών» κηρύσσουν αναγκαστικά ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατώντας να καλύψουν πάγιες ανάγκες τους σε διατροφή, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θέρμανση, αλλά και να ανταποκριθούν και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Με το 40% των νοικοκυριών να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο και το 11% δύο ανέργους, δεν είναι απορίας άξιον που σύμφωνα με την ίδια έρευνα η σύνταξη που λαμβάνει κάποιο ηλικιωμένο μέλος αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για την πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών (42,3% των νοικοκυριών). Αλλωστε δύο στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή, πέρα από το ότι δείχνει τη διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αποκαλύπτει και τη δυσκολία που θα συνεχίσει να έχει ο κρατικός μηχανισμός στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων. Η ούτως ή άλλως χαμηλή φορολογική συνείδηση φαίνεται να αμβλύνεται περισσότερο υπό το βάρος της κρίσης, καθώς σχεδόν ένας στους δύο πολίτες επιλέγει να μη ζητήσει απόδειξη για τη λήψη αγαθών ή υπηρεσιών με σκοπό να επιτύχει πιο συμφέρουσα τιμή. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Marc σε δείγμα 1.207 νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα, τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Από αυτούς το 69,7% καθυστερεί να αποπληρώσει οφειλές για πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (όπως για παράδειγμα λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης), το 60,8% αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως οφειλές στην εφορία, ενώ το 43,7% χρωστάει στις τράπεζες δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών. Οι προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους είναι δυσμενέστερες καθώς το 54,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει εν γένει τις υποχρεώσεις του το 2013 με το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά για τις φορολογικές υποχρεώσεις να διαμορφώνεται στο 49%.

Το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 37,88% οδηγεί πολλά νοικοκυριά όχι μόνο να μην πληρώνουν λογαριασμούς, αλλά να περικόπτουν τις δαπάνες ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών. Μείωση των εξόδων για την αγορά τροφίμων έχει κάνει το 70%, για τη θέρμανση του σπιτιού το 83,2%, ενώ η αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων, καθώς και η διασκέδαση εκτός σπιτιού θεωρούνται… πολυτέλεια με πάνω από το 90% να έχουν κάνει περικοπές σε αυτές τις δαπάνες. Από την άλλη, τα ελληνικά νοικοκυριά προσπαθούν να μην κάνουν εκπτώσεις στις δαπάνες για εκπαίδευση και υγεία (μόλις το 14,7% και 26,9% αντιστοίχως έχουν μειώσει τα σχετικά έξοδα), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 48,8% δεν έχει μειώσει τα έξοδα για αγορά ποτών και προϊόντων καπνού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή