Τιμούν το Στράτευμα οι… Επιτήδειοι;

Τιμούν το Στράτευμα οι… Επιτήδειοι;

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δκηγόρε, που είσαι κι έμπειρος! Για πες στους άλλους ότι εδώ ισχύουν οι στρατιωτικοί νόμοι και όχι οι απλοί κανόνες που εφαρμόζονται εκεί έξω». Στον Στρατό ως γνωστόν είσαι και ό,τι σε δηλώσουν. Και κάπως έτσι ο ανθυπασπιστής στον Αραξο με αναβάθμισε από φοιτητή της Νομικής σε φτασμένο δικηγόρο και αξίωσε να επιβεβαιώσω αυτό που ήθελε να μας διδάξει. Οτι ο Στρατός είναι πρωτίστως θεματοφύλακας του πολιτεύματος κι επομένως η συμπεριφορά όσων τον υπηρετούν οφείλει να παραδειγματίζει τους πάντες. «Στον Στρατό ακόμη και μια απρέπεια έναντι του νόμου τιμωρείται παραδειγματικά», μας έλεγε, προτρέποντάς μας να διαβάσουμε τον νόμο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θυμήθηκα τις νουθεσίες του ανθυπασπιστή, που τότε μου φαίνονταν τυπικά στρατοδιδάγματα, διαβάζοντας τις δηλώσεις των δύο απόστρατων που κατεβαίνουν υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Δεν πρόκειται για απλούς αξιωματικούς, αλλά για κοτζάμ αντιστράτηγους. Ο πρώτος είναι ο αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Συναδινός που είχε διατελέσει διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων (!) κι ο δεύτερος ο αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Επιτήδειος, τέως διευθυντής του Τμήματος Χειρισμού Κρίσεων του Ευρωστρατού.

Αμφότεροι εμφανίστηκαν έμπλεοι υπερηφάνειας για την επιλογή τους. Ενδεικτικά παραθέτω τις δηλώσεις του Επιτήδειου. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει εάν η πατρίδα μας θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον ως ελεύθερο κράτος»! «Σήμερα εκχωρείται η εθνική κυριαρχία, επιδιώκεται να καταστραφούν η θρησκεία, η ιστορία, η παιδεία, η υγεία, η οικονομία, η Δικαιοσύνη, η εθνική άμυνα και ασφάλεια, παραβιάζονται κατάφωρα το Σύνταγμα και οι ατομικές ελευθερίες και κρατούνται παράνομα ο αρχηγός, βουλευτές και στελέχη νομίμως εκλεγμένου κόμματος». Ο Επιτήδειος «δεν μπορούσε να μένει απαθής», όπως λέει, και ζητεί την ψήφο γιατί «είναι αναγκαίο να εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή η φωνή των Ελλήνων εθνικιστών», ειδικώς τώρα που «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ύπαρξή της από την εποχή που έγινε ανεξάρτητο κράτος»!

Καθώς τρόμαξα και μόνον στην ιδέα ότι άνθρωποι σαν τον Επιτήδειο υπηρετούσαν μέχρι πρότινος σε επιτελικές θέσεις του Στρατού, αναζήτησα εκείνο τον νόμο για τον οποίο μας μιλούσε ο ανθυπασπιστής. Δεν δυσκολεύτηκα να τον βρω. Είναι ο 1400/73. Στο άρθρο 39, λοιπόν, αναφέρεται επί λέξει ότι στο Ελληνικό Στράτευμα «διά πάσαν ενέργειαν ή προπαγάνδαν τείνουσαν αμέσως ή εμμέσως εις την ανατροπήν του κρατούντος πολιτεύματος, […] ή συνδεομένην προς τας αρχάς ή τα προγράμματα οργανώσεων και κομμάτων τελούντων εκτός νόμου ή διά πάσαν εν γένει αντεθνικήν ή εθνικώς αναξιοπρεπή ενέργειαν» επιβάλλεται η έσχατη ποινή της απόταξης!

Εχουν άραγε διαβάσει τις επίσημες θέσεις του κ. Ν. Μιχαλολιάκου οι δύο αντιστράτηγοι; Στην επίσημη ιστοσελίδα της Χ.Α. υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως το να είσαι χρυσαυγίτης σημαίνει ότι «είμαι εχθρός κάθε εξουσίας είτε στρατιωτικο-οικονομικών συμφερόντων είτε και της δικτατορίας του κοινοβουλευτισμού! Διότι αυτές είναι δύο όψεις του αντεθνικού ισοπεδωτισμού»!

Δεν ξέρω αν με κατανοούν οι αντιστράτηγοι της Χ.Α., αλλά με τη στάση τους έχουν ήδη διαπράξει μια «βαρειάν απρέπειαν» έναντι του σώματος στο οποίο υπηρέτησαν, η οποία επίσης επιφέρει την εσχάτη των ποινών. Διότι η αποβολή από τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν προβλέπεται, βέβαια, στον νόμο μόνον για τους εν ενεργεία αξιωματικούς, αλλά και για τους απόστρατους. Πολύ περισσότερο όταν οι αντιστράτηγοι στηρίζουν ένα κόμμα που αμφισβητεί την ίδια την υπόσταση του πολιτεύματος και το οποίο διώκεται επιπλέον από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση.

Κατόπιν τούτου, έχω την αίσθηση ότι η Πολιτεία έχει ήδη αργήσει πολύ να πράξει αυτό που θα όφειλε αμέσως να της έχει εισηγηθεί η σημερινή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Να αποβάλει πάραυτα από τις τάξεις του Στρατού τους δύο αντιστράτηγους και να τους τιμωρήσει με τρόπο παραδειγματικό. Δηλαδή όχι μόνον με την άμεση καθαίρεση του βαθμού τους, αλλά και με αφαίρεση της σύνταξης που λαμβάνουν από τις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος με τον μισθό των εν ενεργεία αξιωματικών σε περίπτωση απόταξης.

«Οταν πειράζουν την πατρίδα μου και τη θρησκεία μου θα μιλήσω, θα ενεργήσω και ό,τι θέλουν ας μου κάνουν», δήλωσε ο Επιτήδειος επικαλούμενος τον Μακρυγιάννη. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι θεωρεί έλασσον να πάψει να αποκαλείται στο εξής αντιστράτηγος και να στερηθεί τη σύνταξή του, μπροστά στα «ιδεώδη» για τα οποία μάχεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή